Máslo do mrazáku? Ano! A takto na to!

Máslo Do Mrazáku

Výhody mražení másla

Mražení másla je skvělý způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost a zabránit plýtvání potravinami. Máslo v mrazáku vydrží až 12 měsíců, zatímco v lednici je to jen pár týdnů. To je obzvlášť užitečné, pokud narazíte na výhodnou akci a chcete si udělat zásoby. Správné uchovávání másla v mrazáku je klíčové pro zachování jeho chuti a textury. Před vložením do mrazáku máslo vždy zabalte do pevného mrazicího sáčku nebo hliníkové fólie, abyste zabránili spálení mrazem. Pro snadnější použití je vhodné máslo před zmrazením nakrájet na menší kostky. Zmrazené máslo se hodí na pečení a vaření, ale i na potírání toastu nebo do kávy. Jen mějte na paměti, že rozmrazování trvá několik hodin, proto je vhodné ho vyndat z mrazáku s předstihem.

Vhodné druhy másla

Při výběru másla pro zamrazení se nemusíte příliš omezovat. Většina druhů másla, ať už solené nebo nesolené, s příchutí či bez, se pro zamrazení hodí. Důležité je dbát na čerstvost másla a jeho správné zabalení před vložením do mrazáku. Máslo s vyšším obsahem tuku má tendenci se v mrazáku méně kazit, proto se pro dlouhodobé skladování doporučuje sáhnout po variantě s 82% tuku a více. Naopak másla s nižším obsahem tuku, rostlinné alternativy másla nebo másla s přidanou vodou se pro zamrazení příliš nehodí, jelikož změna konzistence po rozmrazení může být u těchto druhů patrnější.

Příprava másla k mražení

Před uložením másla do mrazáku je důležité ho správně připravit. Máslo nakrájejte na menší kostky nebo porce, abyste ho po rozmrazení mohli snadno používat. Takto připravené máslo zabalte do vrstvy potravinové fólie nebo alobalu, aby se zabránilo přístupu vzduchu a nežádoucím pachům z mrazáku. Pro delší trvanlivost a lepší ochranu před vysycháním vložte zabalené máslo do uzavíratelného sáčku nebo nádoby určené do mrazáku. Nezapomeňte na obal napsat datum zamrazení, abyste měli přehled o jeho trvanlivosti. Správně zmrazené máslo si uchová svou chuť a aroma po dobu až 6 měsíců. Po vyjmutí z mrazáku nechte máslo pomalu rozmrazit v lednici, aby se zachovala jeho textura a chuť. Rozmrazené máslo spotřebujte co nejdříve.

Máslo do mrazáku patří pečlivě zabalené, ideálně rozdělené na menší porce, aby se po rozmrazení spotřebovalo co nejrychleji a neztratilo na chuti.

Božena Černá

Vhodné obaly a nádobky

Při zmrazování másla je důležité zvolit správný obal, který ho ochrání před nežádoucími pachy a vysycháním. Ideální jsou vzduchotěsné nádoby z plastu, které jsou speciálně určené pro mražení potravin. Máslo můžete také zabalit do alobalu a poté vložit do sáčku na mražení. Důležité je, aby byl obal neprodyšný a máslo bylo co nejvíce chráněno před vzduchem. Pokud mrazíte menší množství másla, můžete ho zmrazit i po dávkách, například v tvořítkách na led. Po zmrazení stačí kostky másla vyklepnout a skladovat v sáčku na mražení. Díky tomu budete mít vždy po ruce potřebné množství másla.

máslo do mrazáku

Doba trvanlivosti v mrazáku

Máslo je skvělý pomocník v kuchyni, ale co když ho koupíte víc, než stihnete spotřebovat? Žádný strach, máslo můžete bez obav zamrazit a prodloužit tak jeho trvanlivost. Správně skladované máslo v mrazáku vám vydrží až 6-9 měsíců. Důležité je máslo před zamrazením dobře zabalit. Ideální je použít původní obal a přidat ještě vrstvu alobalu nebo mrazicího sáčku. Tím zabráníte přístupu vzduchu a nežádoucímu přebírání pachů z mrazáku. A jak na rozmrazení? Nejlepší je nechat máslo pomalu rozmrazit v lednici.

Správné rozmrazování másla

Máslo patří mezi základní potraviny, které v kuchyni využíváme takřka denně. Co ale dělat, když potřebujeme uchovat větší množství másla po delší dobu? Řešením je mražení. Správné zmrazení másla prodlouží jeho trvanlivost a zachová jeho chuť i texturu. Před vložením do mrazáku je vhodné máslo rozdělit na menší porce, ideálně na kostky o 125 g. Takto připravené máslo zabalte do kvalitní mrazicí fólie nebo uzavřete do mrazicího sáčku. Nezapomeňte sáček či fólii dobře utěsnit, aby se do másla nedostaly pachy z mrazáku. Máslo skladujte v zadní části mrazáku, kde je teplota nejstabilnější.

Máslo do mrazáku: Přehled

Vlastnost Čerstvé máslo Mražené máslo
Trvanlivost 2-3 týdny v lednici 6-8 měsíců v mrazáku
Chuť a aroma Plná, svěží Může být mírně ovlivněna
Použití Ideální na pečivo, do vaření a pečení Vhodné na vaření a pečení, méně na pečivo

Použití rozmraženého másla

Rozmražené máslo je nejlepší spotřebovat co nejdříve. Jeho struktura se po rozmrazení mění a není tak vhodné pro pečení, kde je potřeba tuhé máslo. Rozmražené máslo je ale skvělé na mazání pečiva, do pomazánek nebo na vaření. Pokud potřebujete máslo z mrazáku použít na pečení, nechte ho rozmrazit v lednici do druhého dne. Nikdy nerozmrazujte máslo v mikrovlnné troubě nebo při pokojové teplotě, mohlo by se zkazit. Správně skladované máslo v mrazáku vám vydrží 6-8 měsíců. Před zamrazením ho ale vždy zabalte do mrazicího sáčku nebo alobalu, aby nenasáklo pachy z mrazáku.

máslo do mrazáku

Tipy pro delší čerstvost

Máslo patří mezi potraviny, které lze bez obav zmrazit a prodloužit tak jejich trvanlivost. Správným zmrazením si zajistíte, že máslo neztratí svou chuť ani texturu. Před vložením do mrazáku je důležité máslo správně zabalit. Ideální je použít mrazicí sáček nebo alobal, který zabrání přístupu vzduchu a vlhkosti. Máslo můžete zmrazit vcelku nebo ho pro snazší použití naporcovat na menší kostky. V mrazáku vydrží máslo až několik měsíců. Při rozmrazování je nejlepší nechat máslo pomalu rozmrznout v lednici. Takto rozmražené máslo bude mít stejnou konzistenci a chuť jako čerstvé.

Časté chyby při mražení

Mražení másla je skvělý způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost, ale je důležité se vyvarovat běžných chyb, které mohou ovlivnit jeho chuť a texturu. Jednou z nejčastějších chyb je zmrazení másla v původním obalu. Papír, ve kterém se máslo prodává, není určen k dlouhodobému skladování v mrazáku a může propouštět pachy z jiných potravin. Před zmrazením je proto důležité máslo zabalit do vrstvy odolné proti mrazu, jako je alobal nebo mrazicí sáček. Důležité je také máslo před zmrazením rozdělit na menší porce, které se snadněji rozmrazují a používají. Velký blok másla se rozmrazuje déle a může se stát, že ho nebudete stíhat spotřebovat, než se zkazí. Dodržováním těchto tipů si můžete vychutnat čerstvé a chutné máslo i po rozmrazení.

Alternativy k mražení másla

Mražení másla je skvělý způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost, ale co když mrazák není k dispozici nebo prostě nechcete máslo mrazit? Existuje několik alternativ, jak máslo uchovávat čerstvé a chutné i bez použití mrazáku. Máslo můžete skladovat v chladničce. Důležité je, aby bylo máslo uloženo v uzavřené nádobě, která zabrání jeho oxidaci a absorpci pachů z okolí. Máslo skladujte v zadní části chladničky, kde je teplota nejnižší. Takto vám vydrží čerstvé několik týdnů. Další možností je uchovávat máslo v chladné vodě. Tuto metodu používaly už naše babičky. Máslo zabalte do pergamenového papíru a vložte do misky se studenou vodou. Vodu vyměňujte každý den. Máslo můžete také konzervovat solí. Smíchejte máslo s hrubozrnnou solí v poměru 4:1 a uložte do uzavřené nádoby v chladničce. Sůl působí jako konzervant a prodlouží trvanlivost másla. Ať už zvolíte jakoukoli metodu, nezapomeňte na základní pravidla: skladujte máslo na chladném a tmavém místě a vždy používejte čisté nádobí a nástroje.

máslo do mrazáku

Publikováno: 20. 11. 2024

Kategorie: domov